Press "Enter" to skip to content

Picos tešla: ką reikia žinoti

Pica, kurioje tobulai dera traški pluta, aromatingas padažas ir sūris, yra visų mėgstamas patiekalas. Tačiau kiekvienos išskirtinės picos pagrindas yra labai svarbus elementas – picos tešla. Tobulos picos tešlos gamyba yra ir menas, ir mokslas, reikalaujantis dėmesio detalėms ir šiek tiek intuicijos. Todėl jei jau kurį laiką svajojate savo rankomis pagaminti tobulą picą, vertėtų išsamiau pakalbėti apie picos tešlos gamybos ypatumus.

1. Miltai

Pasirinkta miltų rūšis atlieka lemiamą vaidmenį nustatant picos plutos tekstūrą ir struktūrą. Nors įprastai pasirenkami universalūs miltai, daugelis picų kepėjų prisiekinėja, kad jie pasižymi didelio baltymingumo duonos miltų savybėmis. Iš šių miltų tešla būna elastingesnė, todėl ji tampa klasikinio niujorkietiškos ar neapolietiškos picos skonio. Eksperimentuokite su skirtingomis miltų rūšimis, kad rastumėte tobulą balansą, atitinkantį jūsų skonį.

2. Mielės

Mielės yra stebuklingas mikroorganizmas, atsakingas už lengvą ir erdvią picos plutos tekstūrą. Nesvarbu, ar pasirinksite sausas, ar tirpiąsias mieles, labai svarbu leisti joms tinkamai suveikti. Mieles ištirpinkite šiltame vandenyje (apie 43°C) su žiupsneliu cukraus, kad pabustų mielių ląstelės. Palikite mieles brinkti apie 5-10 minučių, kol jos taps putojančios, taip užtikrindami, kad tešla pakils iki tobulo lygio.

3. Tešlos rauginimas

Kas laukia, tas sulaukia puikių dalykų – tai pasakytina ir apie picos tešlą. Leidžiant tešlai lėtai fermentuotis šaldytuve, išryškėja jos skonis ir tekstūra. Šaltas fermentacijos procesas, paprastai trunkantis nuo 24 iki 72 valandų, sukuria sudėtingesnį ir subtilesnį galutinio produkto skonį. Šis etapas ypač svarbus norint išgauti neapolietiško stiliaus picoms būdingą išvaizdą ir skonį.

4. Miltai, vanduo, druska

Picos tešlos ingredientų paprastumas pabrėžia kokybės svarbą. Be miltų ir mielių, vanduo ir druska yra elementarus duetas, kuris lemia tešlos struktūrą ir skonį. Subalansavus tešlos drėgmės lygį – paprastai apie 60-70 % – sukuriama ideali konsistencija. Nepamirškite druskos, kuri ne tik pagerina tešlos skonį, bet ir reguliuoja mielių veiklą.

5. Minkymas

Tešlos minkymo būdas turi įtakos galutinei jos tekstūrai. Nesvarbu, ar tešlą minkysite rankomis, ar naudodami maišytuvą, tikslas – gauti lygią ir elastingą tešlą. Kantrybė ir truputis fizinių jėgų padės pasiekti norimą tikslą, todėl minkykite tol, kol tešla bus tinkamai paruošta – ištempkite ją tiek, kad pro ją matytųsi šviesa, bet ji nesutrūkinėtų.

6. Tinkama temperatūra

Fermentacijos procesui įtakos gali turėti ingredientų ir aplinkos temperatūra. Jei norite, kad tešla kiltų lėtai ir kontroliuojamai, naudokite vėsų vandenį ir leiskite tešlai fermentuotis šaldytuve. Kita vertus, kambario temperatūroje kildinimas gali pagreitinti procesą ir suteikti tešlai kitokį skonį.

Pabaigai

Taigi, norint įvaldyti picos tešlos gamybos meną reikia suprasti ingredientų, technikos ir laiko sąveiką. Tai kelionė, kurios metu reikia eksperimentuoti ir pritaikyti prie savo skonio pageidavimų. Apsiginklavę žiniomis apie miltų rūšis, mielių aktyvavimą, fermentaciją, ingredientų pusiausvyrą, minkymo techniką ir temperatūros kontrolę, esate pasirengę leistis į picų gaminimo nuotykį, kuris žada pakylėti jūsų kulinarinius sugebėjimus į naujas aukštumas. Ką gi, pasiraitokite rankoves, pabarstykite rankas miltais ir pradėkite picos gamybą.

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *